Back to top

Mozsárágyúmodell

Hónap műtárgya
Történeti gyűjtemény
Mozsárágyúmodell rekonstruált állvánnyal
Mozsárágyúmodell rekonstruált állvánnyal
Mozsárágyúmodell

Mozsárágyú modell, 1684 k.

Batthyány fegyvergyűjtemény

 

A körmendi Batthyány fegyvergyűjteményben egykor fellelhető nagyszámú ágyúmodell két nagyobb forrásból származott. A 17. században a Batthyány családnak saját tüzérsége volt, ágyúit maga öntette, az elkészült nagy ágyúk modelljei a család gyűjteményébe kerültek. A másik része a kollekciónak Batthyány Károly tábornagy, a 18. századi háborúk sikeres hadvezérének a tevékenységével van összefüggésben. Ő nevelte katonai tudományokban a későbbi II. Józsefet. Lövegmintákból egész gyűjteményt állított össze, mely később a körmendi fegyvertárba került. A körmendi múzeumnak adományozott modell valószínűleg két évvel Buda töröktől való visszafoglalása előtt, 1684-ben készült.

A bronzból készült zömök henger alakú modell 22 cm hosszú, 12 cm átmérőjű, kalibere 7,5 cm-es. A cső üregének mélysége 11 cm, a lőporüreg átmérője és mélysége is 5,5 cm. A cső két oldalán oldalcsapok találhatók, melyek révén állványra volt helyezhető. A modell díszítését vésett jelmondatos címer, mitológiai jelenetek és növényi ornamentika alkotja. A címer felett kétoldalt két angyalalak tart egy feliratszalagot, melyen a NESCIT OCCASUM, vagyis „Nem ismer hanyatlást” jelmondat olvasható.

Az ágyúmodell 2011-ben, 66 év lappangás után került vissza a Batthyány kastélyba. A modell négy keréken guruló állványa a 2. világháború után elveszett, rekonstrukcióját a Körmendi Modell és Makettépítő Klub tagjai, Auer Miklós és Varga Gábor készítették el.