Back to top

Vadászlak

Batthyány-Strattmann Ödön herceg egyik legfőbb hobbijának, a vadászatnak Körmenden is hódolni kívánt, ezért építtette 1884-ben a várkertben a Vadászlakot. Az emeletes épület a Batthyányak főerdészének/fővadászának lakhelye lett. A szovjet megszállást követően az erdészet irodái kaptak helyet az épületben, majd lakatlanul állt 2017. évi felújításáig.

A Vadászlak megújult tereiben sokszínű kiállítások leltek otthonra. A látogatók megismerkedhetnek a várkert történetével, szobraival, állat- és növényvilágával, a Vadászlak építéstörténetével, és az első lakójával, Petrzilka Károllyal. Külön teremben látható Szinetár Miklós körmendi tanár és természetvédő hagyatéka: vadásztrófeái és preparátumai. A Vadászlak földszinti folyosóján kapott helyet a híres botanikust, az első pannóniai flóraművet megalkotó Carolus Clusiust bemutató tablókiállítás.

A második emelet egyik termében Ditz Ferenc körmendi vadász trófeái tekinthetők meg, míg a másik helyiségben természettudományokat űző Batthyányakkal ismerkedhetnek meg, valamint Molnár Lajos ornitológus egzotikus madárgyűjteményéből láthatnak válogatást a látogatók. A gyerekek kedvence az interaktív játékokkal berendezett terem, ahol játszva tanulhatnak a természetről.

A Vadászlakból a várkerten át negyedórás sétával érhető el a Batthyány-Strattmann hercegi kastély. Barokk szoborcsoportok, a Batthyány ősök emlékére állított obeliszk, hangulatos csónakázótó és a 200 éves hatalmas platán teszik feledhetetlen élménnyé a sétát.

Nyitvatartás:

Május 2-tól október 1-ig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.
Október 3. és május 1. között a Vadászlak zárva tart, októberben előzetes bejelentkezéssel látogatható.

 

Molnár Lajos madárgyűjteménye
Gyógynövény-felismerő játék
Fafelismerő játék
A vadászlak
Tili-toli játék a vadászlakban
Szinetár Miklós vadásztrófeái

Aktuális időszaki kiállítások

2024. 05. 18. - 2024. 08. 22.
2024. 04. 24. - 2024. 08. 31.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!