Back to top

Régi fényképezőgépek a Tóth-hagyatékból

Hónap műtárgya
Ipar és technikatörténeti gyűjtemény
Tóth fényképezőgépek
Tóth fényképezőgépek
Régi fényképezőgépek a Tóth-hagyatékból

1995-ben egy igen jelentős műtárgyegyüttessel gazdagodott a múzeum, méghozzá Tóth Kálmán egykori, később lánya által működtetett fényképészműhelyének felszerelésével. A tárgygyarapodás apropóját a Deák Ferenc utcai dinasztikus műterem sajnálatos felszámolása jelentette. Öröm az ürömben, hogy a neves fotográfus örököse, Tóth Erzsébet úgy vélte: a műhely darabjai a városi múzeumban lesznek a legjobb helyen. 

Tóth Kálmán 1882-ben született Senyeházán, szegény család egyedüli gyermekeként. Néhány éves mozigépészi tevékenység után figyelme hamar a fényképészet felé fordult, így került inasként Steindl Károly műhelyébe. Iparengedélyt 1921-ben szerzett, de csak 1926-ban tudta megnyitni saját műtermét, amely majdnem 70 éven át, 1994-ig működött a Deák Ferenc utca 17. szám alatt. Négy gyermeke közül ketten, a legidősebb és a legfiatalabb lány tanulta ki apja mesterségét. Közülük  Erzsébet volt az, aki Tóth Kálmán 1952-ben bekövetkezett halála után továbbvitte a családi vállalkozást.

A Tóth-hagyaték révén természetesen néhány régi fényképezőgéppel is gyarapodott a múzeum gyűjteménye. Ezek egyike egy német gyártmányú Zeiss Ikon "Ideal 250/72" fotómasina (ezt a típust 1926-1938 között gyártotta a cég), melyhez Tóth Kálmán 1944-ben jutott hozzá. A harmonika-kihuzatos, lemezes (9x12 cm) fényképezőgéphez tartozik egy – szintén német – RADA márkájú rollfilm tartó  is, mely kiegészítő segítségével síklemezes és tekercses (rollfilmes) fényképezésre egyaránt alkalmas volt a gépezet. 

Későbbi gyártmány a csehszlovák Meopta "Flexaret" típusú, kétaknás (más néven ikerlencsés, TLR) fényképezőgépe. A híres Flexaret sorozat talán a gyár történetének legsikeresebb vállalkozása, modelljeit 1946-tól 1970-ig gyártották és rendkívüli népszerűségnek örvendtek a keleti blokk országaiban. Jelen darab a korábbi modellek közé tartozik, ugyanis gombos helyett még karos filmtovábbítást találunk rajta. Kétaknás gép, tehát két objektívvel, egy felvevő- (alsó) és egy keresőlencsével (felső) van felszerelve. Rollfilmre való fényképezésre alkalmas.

A Tóth-hagyaték fényképezőgépeinek legfiatalabbja egy közepes formátumú, egylencsés (SLR), tükörreflexes, rollfilmes, német Pentacon six TL ('70-es,'80-as évek). Nagyon jó minőségű Carl Zeiss objektívvel van ellátva.