Back to top

Körmendi látnivalók

Körmend látnivalói közül kiemelkedik a kastélyegyüttes és a vadászlak, melyekről részletesen honlapunk más részein olvashat:

Kastélyegyüttes: http://muzeumkormend.hu/batthyany-strattmann-kastelyegyuttes

Vadászlak: http://muzeumkormend.hu/a-vadaszlak-tortenete

 

A főtér

A főtér a város 13. századi alapításától Körmend központja volt, a település történetét meghatározó események egész sora zajlott itt az elmúlt 775 év folyamán. A teret határoló középkori és koraújkori épületek nem maradtak fenn. Ma a 19. században emelt, klasszicista, egyemeletes házak határozzák meg Körmend főterének arculatát. Északról határolja a teret a 25 tengelyes tisztiház, amely egykor az uradalmi tisztviselők lakóhelye volt. Nyugaton áll az egykori városháza, mely három épület egyesítésével jött létre a 19. század végén. A tér délnyugati sarkán található a klasszicista Grünbaum-ház, délkeleti részén pedig az 1914-ben emelt szecessziós stílusú járásbíróság. A teret keletről a kastélyegyüttes épületei zárják le. A főtéren három szobor található: a Mária Immaculata, a Batthyány Fülöp és és a Kossuth-szobor.

 

A várkert

A Batthyány kastélyegyüttes, a Rába, a 8-as és a 86-os főút által határolt területen található várkert kiemelkedő kerttörténeti és természeti értéket képvisel, közel 150 történeti kertünk közül az első tíz között tartjuk számon. Ezt a kiemelkedő szerepet annak köszönheti, hogy az évszázadok folyamán mindig értékes, és a kor divatjának megfelelő színvonalú, stílusú kertet alakítottak ki az egyre dekoratívabb várkastély körül. A várkertnek már a 18. század előtt is voltak előzményei, a nagyszabású kiépítése azonban csak a kastély barokk átalakításával egyidőben kezdődött. Fasorokkal szabályosan felosztott franciakertet hoztak létre, melyben szobrokat állítottak fel, illetve fácánoskertet telepítettek. Ezt rendezték át a 19. század elején kevésbé szabályos angolkertté, amely jellegét ma is őrzi. Látnivalói a Vertumnus és Pomona, Zephirus és Flora szoborcsoportok, az obeliszk, a vadászlak és a hatalmas juharlevelű platán.

 

Körmend templomai

A 13. századi római katolikus Szent Erzsébet templomot az 1490-es években gótikus stílusban építették újjá, majd 1731-ben a barokk stílusában alakították át. A mai református templomot 1788-ban, tornyát 1825-ben emelték. Az evangélikusok torony nélküli temploma 1786-ban, a mostani pedig 1888-ban épült neogót stílusban. Az izraeliták templomukat a 1888-ban építették, 1945-ben azonban leégett, elpusztult. Dr. Batthyány-Strattmann László emléktemploma 1999-től áll az északi városrészben.

 

Körmend szobrai

A főtér közepén található a Mária Immaculata szobor, melyet Batthyány Fülöp herceg állíttatott apja emlékére 1822-ben. Fülöp herceg is kapott szobrot a hálás utókortól, hiszen a mecénás főúrnak köszönhető Körmend többszöri tűzvészek utáni újjáépítése. A tér délkeleti sarkán áll a Dunántúl első egészalakos Kossuth szobra, melyet 1907-ben állított a város közönsége. A Batthyányak a Rába-híd mellett, egy klasszicista oszlopos körcsarnokban helyezték el Nepomuki Szent Jánosnak, a vízen járók védőszentjének barokk szobrát. Jelentős emlékmű még a Hősök szobra, melyet az első világháború hősi halottainak emlékére állítottak 1927-ben. Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása.

Tisztiház
Egykori városháza
Mária Immaculata szobor
A vadászlak
Vertumnus és Pomona szobor
Obeliszk
Nagy platán
Dr. Batthyány-Strattmann László emléktemplom
Református templom
Evangélikus templom
Szent Erzsébet templom
Kossuth szobor
Nepomuki Szent János szobor
Hősi emlékmű

Aktuális időszaki kiállítások

2024. 05. 18. - 2024. 08. 22.
2024. 04. 24. - 2024. 08. 31.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!