Back to top

A vadászlak története

Batthyány Ödön 1883-ban örökölte meg a hercegi címet, a Batthyány-hitbizományt és a Strattmann nevet. Mivel egyik legfőbb hobbijának, a vadászatnak Körmenden is hódolni kívánt, ezért építtette a várkertben a vadászlakot. Az épület első lakója Petrzilka Ferenc Károly és családja lett. Batthyány-Strattmann Ödön őt választotta főerdészének, a vadállomány gondozójának és az uradalmi kertészet vezetőjének. Egészen 1927-ben bekövetkezett haláláig lakott családjával a vadászlakban.

Az épület tömegében, alaprajzában jelentős változás az 1950-es évek végéig nem következett be. Ekkor – a kastély és a park szovjet hadsereg általi használata után –, az erdészeti központ kialakításakor kerülhetett sor arra a nagyobb felújításra, átalakításra, amely az épületcsoport képét a 2016. évi felújításig meghatározta. Ekkor építettek meg a tönkrement fa terasz helyén egy újabb irodát, és vonták közös tető alá a dél felé eső másik, magas tetejétől megszabadított helyiséggel.

Az erdészet irodáinak kiköltözése után a vadászlak állapota erősen leromlott, környezete is elhanyagolt képet mutatott. A 2016/17. évi felújítás során megtörtént a műemléképület homlokzatának teljes felújítása, a tető és a nyílászárók cseréje, a belső, funkcionális terek kialakítása és az akadálymentesítés.

A vadászlakban kialakított állandó kiállítások:

  • A Várkert és a Vadászlak
  • Szinetár Miklós emlékkiállítás
  • Carolus Clusius Nyugat-Magyarországon
  • Molnár Lajos madárgyűjteménye
  • A Batthyányak és a természettudományok
  • Interaktív játékok

 A vadászlak október 3-tól május 1-jéig zárva tart, októberben előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Aktuális időszaki kiállítások

2024. 05. 18. - 2024. 08. 22.
2024. 04. 24. - 2024. 08. 31.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!