Back to top

Mennyasszonyi láda, 1849

Hónap műtárgya
Néprajzi gyűjtemény
Mennyasszonyi láda, 1849

Gellértné Szikszay Edit (1924-1997) Szombathelyen született tanár volt, aki tanítás mellett elkezdte gyűjteni az Őrségben élő emberek mindennapi használati tárgyait. 1964-ben – amolyan pályaműként – elkészítette az Őrségi Gyűjteményének leírását, amely az általa gyűjtött egyes tárgyak történetét is tartalmazta.  A menyasszonyi láda a múzeum tulajdonába 1982-ben került, dr. Nagy Zoltán által.

A házasságkötés egyik fontos jelképe a mennyasszonyi láda volt. A láda meghatározó darabként szolgált minden frissen házasuló pár lakásában. Funkcióját tekintve hozományos láda volt, amiben a kelengyéjüket tárolták az újdonsült mennyasszonyok. Az asztalos módszerekkel előállított, láda névvel jelzett bútordarab Magyarországon a 13. századtól mutatható ki. Ebben az időszakban elsőként a királyi családokban jelent meg, majd a 14. századtól polgári és nemesi birtoklásról egyaránt tanúskodnak az oklevelek. Paraszti családokban a 15-16. században terjedt el. A gazdagság jelképeként amolyan státusszimbólumként is funkcionált. Szegényebb rétegekben előfordult, hogy a női felmenők ládáit újrafestették, hogy azt újból felhasználhassák, ezért is kerülhettek elő olyan darabok, amelyeken két név is szerepel. A legkorábbi időszakban a parasztlányok ládáját általában lendületesen felfestett, hajladozó indák díszítették a késő gótika jegyében. Később az indadíszhez járultak hozzá a virágmotívumok. A virágból összetett mintázat vált végül uralkodóvá a köznépi mennyasszonyi ládákon. Magyarországon a 20. század végéig még előszeretettel használták ezeket a tárgyakat.

Az itt bemutatott darab Őriszentpéteren készült 1849-ben, majd ott is volt használatban 1950-ig. Utolsó funkciója lisztesláda volt, Szabó Kálmánné tulajdonában, akitől Szikszay Edit vásárolta 1960 szeptemberében.

A mennyasszonyi láda háztető alakú fedéllel rendelkezik. Fedele és szemben lévő oldalai geometrikus mintával, fafaragással készültek. Értékessé teszi az, hogy az Őrségben használatos csíkmintákkal van dekorálva. Méreteit tekintve a tárgy 59,3 centiméter magas és 56 centiméter széles.