Back to top

Múzeumpedagógiai programok

Dr. Batthyány-Strattmann László első nyolc gyermeke

A múzeum névadója, Dr. Batthyány-Strattmann László 11 gyermekkel költözött Körmendre 1920-ban. A legidősebb 20, a legfiatalabb alig 2 éves volt.

A Herceg nem volt költekező, így nem az ajándékokat tartotta fontosnak, hanem azt, hogy a gyermekei ismerjék a húsvéti ünnepkör történetét.

A foglalkozás első részében elmondjuk a gyerekeknek, hogyan ünnepeltek régen a körmendiek, a második részben pedig tojást díszítünk, húsvéti ágakat gyűjtünk.

A foglalkozás leginkább óvodás, kisikolás gyermekcsoportok számára ajánlott, akár több programmal, tematikus csomagban is.

Kiállításrész: körmendi kézművesség

Körmend történelmében, a város fejlődésében fontos szerepe volt az iparos dinasztiáknak. Ha egy gyermek inasnak állt, mesterséget kezdett tanulni, bizony hosszú utat kellett bejárnia – akárcsak ma egy kisiskolásnak.

A foglalkozás első részében bemutatjuk a gyerekeknek a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumot, azon belül különös hangsúlyt fektetve az ipartörténeti részre, majd kézműves foglalkozás keretében – korosztályhoz illeszkedve – felidézünk egy-egy régi mesterséget.

Milyen lehetett az élet Körmenden, amikor Dr. Batthyány-Strattmann László és családja a kastélyban lakott? Mióta ünneplik Magyarországon karácsonyfával a Kisjézus születését? Milyen díszek kerültek régen a fára, és hogyan készültek? Tóthék, a híres körmendi édességkészítő család milyen recept alapján készítette a mézeskalácsot?

Kiállítás-bemutatás

A hagyomány szerint Pünkösdkor testi, szellemi, erkölcsi erőről egyaránt bizonyosságot kellett tennie a legényeknek, így nyerhette el következő pünkösdig a pünkösdi virágkoszorút, s a vele járó kiváltságokat a legügyesebb legény. Pünkösd királynéja pedig az a leány lehetett, aki szelídségével, okosságával, ügyességével kitűnt a lányok közül!

A foglalkozás ezúttal vetélkedő lesz – korosztálynak megfelelően – melyben ügyességi feladatok, valamint Körmend, és a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum megismerését célzó műveltségi feladatok lesznek.

Farsangi álarckészítés

Történelmi viseletek megjelenése a mai farsangi öltözetekben, néphagyományok, farsangi szokások eredete.

A foglalkozás időtartama a 2 tanóra. Az első részben a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum anyagát mutatjuk be – a témához kapcsolódóan – majd a második részben álarcokat készítünk.

A farsang elképzelhetetlen ének, tánc és lakoma nélkül, a foglakozás zárásaként fánkkal, teával, körtánccal és énekekkel búcsúzunk a gyerekektől.

A foglalkozás leginkább óvodás, kisikolás gyermekcsoportok számára ajánlott, akár több programmal, tematikus csomagban is.

Aktuális időszaki kiállítások

A következő időszaki kiállításunkról kövesse híreinket honlapunkon és Facebook oldalunkon.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!