Back to top

Műhelyélmények - Körmendi iparos emlékek

Állandó kiállítás

A kastély Parádés Istállójában megtekinthető állandó kiállításban Körmend és környékének vagy a városhoz kapcsolható iparos mestereinek műhelyei kaptak helyet. A kiállítás célja, hogy felidézze egy-egy régi, már kihalófélben lévő mesterség műhelyének hangulatát. A polcokon csak a mesterek által kiismert rendszerben felhalmozott eszközök, egy munkafolyamathoz szükséges előkészített szerszámok találhatók, s a munka elkészültét követő pillanat valóságát idézik a látogatók elé.

A kiállításban megismerhetőek a kovács, takács, esztergályos mézeskalácsos, gyertyaöntő, kötélverő és kádár mesterségek eszközei, valamint a kádármesterséghez kapcsolható borászati eszközök is, például dézsák és hordók. E műhelyek szinte teljes egészében kerültek a múzeumba, így a látogató a szerszámok széles palettájával ismerkedhet meg. A gyűjtemények egyedi darabjai között festett, díszített fújtató, gyönyörűen megfaragott szövőszék, különleges mézeskalács-szaggató formák, nagyméretű gereben, díszes kádár „stószpang” is megtalálható. De jelen vannak a mesterségek késztermékei: a marhakötelek, kenyérruhák, megmunkált pipaszipkák, sakkfigurák, díszes mézeskalácsok, gyógypatkók és faragott hordófenekek is.

A kiállítás gazdag anyaga egy kis metszetet ad a látogatóinknak, akik így egészben látva ezeket a műhelyeket, tisztább képet kaphatnak arról, hogy milyen munkafolyamatokat igényelt egy-egy adott mesterség, és ehhez milyen tárgyi eszközkészletre volt szükség.

Aktuális időszaki kiállítások

2024. 05. 18. - 2024. 08. 22.
2024. 04. 24. - 2024. 08. 31.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!