Back to top

Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban

A körmendi Batthyány-Strattmann hercegi kastély második emeletén található a díszterem, melyből két terem nyílik keleti irányban. A két helyiségben digitális elemekkel is kibővített, háromnyelvű szövegekkel ellátott enteriőröket mutat be a múzeum. Az első terem egy szalont, a második, bástyában kialakított szoba pedig egy ebédlőt idéz meg a 19. század utolsó negyedéből, Batthyány-Strattmann Ödön hercegsége (1883-1914) idejéből. A második világháború végén és a szovjet megszállás idején a körmendi kastély berendezési tárgyai elpusztultak, ill. eltűntek, egyetlen bútor sem maradt meg közülük. Ezért a kiállításon egy lehetséges rekonstrukció látható, amely – ugyan nem Batthyány bútorokkal – felidézi Batthyány-Strattmann Ödön herceg korát.
A szalon egyetlen Batthyány vonatkozású bútora – egy ruhásszekrény – Batthyány Kázmér 1849-es külügyminiszter kisbéri kastélyából származik. A terem érdekessége az első magyar nyelvű földgömb 1840-ből, egy copf stílusú kandalló, amely az elmúlt évszázadban a kastély több termében is helyet kapott, valamint Sigray Antal ivánci kastélyából származó klasszicista könyvszekrény, amely a körmendi párttitkár ajándékaként került a múzeumba 1969-ben. A szalon falait a Batthyányak várait ábrázoló festmények díszítik.
Az ebédlő helyisége az épület több mint fél évezredes történetét kiválóan reprezentálja. Falai tartalmazzák a középkori vár falazatát, melynek emléke egy – ma is látható – lőrés. Falazatának felső része a barokk átépítéskor formálódott. A klasszicista építési korszakban alakították ki a nagyméretű ablakokat és a – jelenleg befalazott – hercegi WC-t is. A 20. század második felének emléke az étellift. Az ebédlőasztalon Batthyány mintás herendi étkészlet látható.

 

Az ebédlő

Kapcsolódó hírek

Aktuális időszaki kiállítások

2024. 05. 18. - 2024. 08. 22.
2024. 04. 24. - 2024. 08. 31.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!