Back to top

Tányér és dísztál az Iparművészeti Múzeumból a körmendi múzeum állandó kiállításán

A körmendi múzeum két új, Batthyányakhoz kötődő műtárgyat mutat be júliustól a „Körmend és a Batthyányak évszázadai” című állandó kiállításán. A tányért és a dísztálat a felújítás miatt bezárt Iparművészeti Múzeum kölcsönözte Körmendre.

A fajansz tányér közepére festett TB monogram utal készíttetőjére, gróf Batthyány Tivadarra. Tivadar (1729-1812) a körmendi barokk kastély építtetőjének, gróf Batthyány Lajosnak harmadik fia volt, unokája és dédunokája viselték a hercegi címet 1870 és 1914 között. A műszaki érdeklődésű, Tódornak is nevezett Tivadart elsősorban „víz ellenében úszó” hajói tették ismertté, de birtokain különféle ipari létesítményeket, manufaktúrákat is alapított. Kisbéri birtokán majolikamanufaktúrát hozott létre, itt készült 1770 és 1800 között a kiállításon bemutatott tányér.

A másik kölcsönzött műtárgy, a porcelán dísztál nem köthető konkrét Batthyány családtaghoz, csupán egy grófi koronával ékített Batthyány–címer utal készíttetőjére. A Bécsi Porcelángyárban 1819-ben alkotott tál ovális formájú, ívelten felhajló peremmel. Öblében sokalakos festett ábrázolás: Guido Reni „Apolló múzsáktól kísért szekere Auróra nyomában” című, a római Rospigliosi-palota kertjében levő pavilon mennyezetfreskójának (1600 k.) másolata. Peremén domború aranyozással tagolt és keretelt, indás, harangvirágos mezők váltakoznak, a jelenet felett, középen a Batthyány-család címere. A címerre helyezett grófi rangjelölő korona utal arra, hogy megrendelője nem Batthyány-Strattmann Fülöp herceg lehetett, hanem az 1819-ben létező több grófi ág egyik – eddig ismeretlen – tagja.

Dísztál Guido Reini 'Aurora' című kompozíciójával és Batthyány címerrel
Tányér Batthyány Tivadar monogramjával
Kapcsolódó kiállítás: 

Aktuális időszaki kiállítások

A következő időszaki kiállításunkról kövesse híreinket honlapunkon és Facebook oldalunkon.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!