Back to top

A körmendi Halhatatlan Menetszázad

Hírek
2023. március 12.

Sok országban szervezett keretek között ápolják a haza szolgálatában elesettek emlékét.
A történelem alakulása úgy hozta, hogy ennek csak az utóbbi években kezdenek kialakulni az itthoni formái.

Persze lehet legyinteni, hogy ez nem probléma, hiszen bármikor össze lehet szedni azokat a kordokumentumokat relikviákat, amik a Donhoz vezényelt 2. magyar hadsereg – amúgy katasztrófába vezető – útját, működését dokumentálják.
A dolog ennél veszélyesebb. Lassan nagypapakorba lépnek azok is, akik általuk személyesen ismert nagyanyja – hadiözvegy – még megteremthette azt a személyes érintettséget, ami ezt a nemzedéket a doni harcok hőseihez/áldozataihoz kötötte. A későbbi nemzedékek számára ők már csak történelem leckék egyre fakuló adatai. Nem nagyon érdekli őket a megbarnult fényképen látható, kackiás bajuszú, egyenruhás alak, aki pedig az életét adta ezért az országért – a Donnál. 

Ebből a célból útjára indult a „körmendi Halhatatlan Menetszázad”. Ez semmi más, mint egy fokozatosan épülő adtabázis, amiben múzeumunk megpróbál minél több adatot, dokumentumot, tárgyi emléket összegyűjteni azokról, akik annak idején, több mint 80 esztendeje innen indultak a nagy pusztító, második világégésbe. Mind az áldozatoknak, mind azoknak a katonáinknak szeretnénk az emlékét ilyen formában is ápolni, akik túlélték, és így részt vehettek az élet újraindításában. Ehhez a gyűjtőmunkához kérjük az Ön segítségét is!

 

Aktuális időszaki kiállítások

A következő időszaki kiállításunkról kövesse híreinket honlapunkon és Facebook oldalunkon.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!