Back to top

2018. március 13. … avagy a körmendi márciusi ifjak

Hírek
2018. március 15.

1848. március 13-án a bécsi egyetemek fiatalsága utcára vonult, a nép élére állva elérték Ferdinánd császártól az új alkotmány kibocsájtását, és ígéretet kaptak a jobbágyi szolgáltatások eltörlésére az egész Habsburg Birodalom területén. Hogy a francia forradalom híre, vagy épp Kossuth Lajos március 3-án elhangzott parlamenti beszéde hozta lázba a császárvárost, ma már nem tudhatjuk… Március 15-én azonban Magyarországon is kitört a forradalom, Kossuth, Görgei, Batthyány Lajos, Deák, és még sokan mások örökre bevésték nevüket a történelembe.

Mindenesetre évről évre ünnepi díszbe borul Európa jó része tavasszal, ünnepelve forradalmat, szabadságot, új rendet…

Idén, a forradalom kitörésének 170. évfordulóján a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy a helyi gyerekek egy részének új megvilágításba helyezi a hazaszeretet fogalmát, és a magyar történelem eme legendás időszakát. Segítségül hívtuk e szándék megvalósításához a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 4 tagját, és felvettük a kapcsolatot Körmend mindhárom általános iskolájából a 4. évfolyam osztályfőnökeivel.

119 gyermek szájából, lelkéből szállt fel a huszárok köszönése a Kossuth szobornál: „Erőt, tisztességet!” 119 körmendi kishuszár „született” Bokor Gábor, Tér Imre, Louis Sólyomvári és Bokor Bianka vezénylete alatt. Köszönjük ezt a csodás délelőttöt!

Erőt, Tisztességet Körmend!

Aktuális időszaki kiállítások

A következő időszaki kiállításunkról kövesse híreinket honlapunkon és Facebook oldalunkon.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!