Back to top

Önarckép - Emlékkönyv Für Lajos tiszteletére

Kiadvány

A történész, rendszerváltó politikus, honvédelmi miniszter Für Lajos 2020-ban lett volna 90 éves. Az évfordulóról a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár könyv kiadásával emlékezett meg.

A könyv első fejezete az egyházasrádóci családot mutatja be, majd következik a helyi elemi iskolával és a csurgói gimnáziummal kapcsolatos élmények ismertetése. Für Lajos életében Debrecen is meghatározó szerepet játszott: ide járt egyetemre, itt kezdett tanítani, 1956-ban pedig a Hajdú-Bihar megyei Forradalmi Bizottság titkárává választották. Forradalmi szereplése miatt egyetemi állását elvesztette, csak a 70-es évek végétől taníthatott újra a felsőoktatásban. A történészi pályára 1964-ben került vissza, számos agrártörténeti tanulmánya és könyve jelent meg élete folyamán. A könyv fontos fejezetei szólnak Für Lajosnak a rendszerváltásban játszott szerepéről, hiszen a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, országgyűlési képviselője és köztársasági elnökjelöltje volt. Az Antall-, majd a Boross-kormányban a honvédelmi miniszteri pozíciót töltötte be. Hivatali idejére esett a Varsói szerződés megszűnése és a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról. A könyvben bemutatásra kerül Für Lajos, az elkötelezett kálvinista és a határokon túli kisebbség szószólója is. A „Találkozások” című fejezetben az életében fontos személyekkel szerepel sok-sok képen. A kötetet az egyházasrádóci kiállítás, a megnyitó képei, valamint Lezsák Sándor szoboravató gondolatai zárják.

A 128 oldalas, A/4-es formátumú, keménytáblás, 227 fotót tartalmazó könyv a múzeum kasszájában vásárolható meg 2800,- Ft-os áron.

Önarckép. Emlékkönyv Für Lajos tiszteletére

Aktuális időszaki kiállítások

2024. 05. 18. - 2024. 08. 22.
2024. 04. 24. - 2024. 08. 31.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!