Back to top

Szovjet kiállítás felhívás

Hírek
2022. március 03.

Tisztelt Körmendiek!

Városunk történetének egy nehéz és kevéssé dokumentált időszakáról szervez kiállítást a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum. „A szovjet hadsereg katonáinak pusztításai Körmenden 1945-57” címmel áprilisban nyílik kiállítás a Városi Kiállítóteremben.

Körmendet 1945-ben a szovjet hadsereg foglalta el, s a következő 12 évben nagyszámú megszálló katonaság állomásozott a településen. Ebből az időszakból számos rongálás köthető a szovjet katonákhoz. A város – és az ország – olyan értékei pusztultak el, amelyeket sok körmendi lakos sem ismer; ezen a helyzeten szeretne változtatni időszaki kiállításunk. A tárlaton be kívánjuk mutatni azokat a pusztításokat, amelyeket a szovjet katonák okoztak a város szobraiban, épületeiben, a kastélyban és a Batthyányak gyűjteményeiben. Ebben az időszakban szenvedtek súlyos károkat a kastélyegyüttes épületei és a járásbíróság. Ekkor pusztult el az országos hírű Batthyány levéltár, fegyvertár, könyvtár és festménygyűjtemény jó része. Ekkor rongálták meg az obeliszket, a Zephyrus és Flora szobrot, a Mária Immaculata szobrot és a Herkules szobrot, és ekkor helyezték át eredeti helyéről a Kossuth szobrot, hogy a helyére szovjet hősi emlékmű kerüljön.

A kiállítandó anyag kölcsönzése budapesti és szombathelyi múzeumokból folyamatban van, azonban szeretnénk minél pontosabb képet adni látogatóinknak városunk történetének erről a szakaszáról. Kérünk ezért mindenkit, aki szívén viseli Körmend történetének megismertetését, hogy az ebből az időszakból rendelkezésére álló fényképek, dokumentumok, tárgyak kölcsönadásával gazdagítsa az április közepén nyíló kiállításunkat!

A kölcsönzendő anyagokat a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum elérhetőségein várjuk. Tel.: 06/94-410425, mail: muzeum [dot] kormend [at] gmail [dot] com, vagy személyesen a kastély főépületében.

 

Aktuális időszaki kiállítások

A következő időszaki kiállításunkról kövesse híreinket honlapunkon és Facebook oldalunkon.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!