Back to top

A múzeum programjai a Körmendi Napokon

Hírek
2019. augusztus 09.

Augusztus 16. 17.00-17.30: Körmend régi épületei – vetített képes előadás a monarchia korabeli képeslapokon ábrázolt meghatározó épületekről. Móricz Péter előadása.
A körmendi múzeum az elmúlt években jelentősen gyarapította képeslapgyűjteményét. Az előadás ezeken a képeslapokon megjelenített épületekről szól. Azokról az épületekről, melyek immár több mint száz éve meghatározzák a város arculatát. Azokról az épületekről, amiket büszkén mutatunk meg a településünkre látogató ismerőseinknek. Azokról az épületekről, melyek eszünkbe jutnak a Körmend név említése kapcsán.

Augusztus 18. 17.30: Körmend 775 – A város épületei, a város története. Kiállításmegnyitó a kastély dísztermében.
Körmend 775 éve kapta városi privilégiumát, mely évfordulóról időszaki kiállítással emlékezünk meg. Ezen átfogóan mutatjuk be a város 775 éves történetét, melyet a következő 13 témára bontottunk: a város birtokosai, a város jogállása, hadtörténet, igazságszolgáltatás, ipar, kereskedelem és pénzügyek, közlekedés, vendéglátás, egészségügy, sport, oktatás, egyházak, kultúra. Minden település történetében fontosak a meghatározó épületek és a kiemelkedő személyiségek, ezért minden témánál bemutatjuk egy emblematikus épület históriáját és egy különleges ember sorsát.

Augusztus 19. 16.00: Kalán Viktória: Átiratok. Időszaki kiállítás a díszterem mögötti helyiségben.
A múzeum a felújított teremben első alkalommal egy kortárs művészt mutat be. Kalán Viktória kecskeméti születésű, Pécsen élő, Tolvay Ernő-díjas festőművész. A művész a látható és a láthatatlan kontextusát vizsgálja saját konvencióinak megfelelően. Az adott fotók formai sajátosságaiból kiindulva hozza létre autonóm stílusát. A fragmentált felületek, a színek izoláltságának harmóniája és a játékos textúrák teremtik meg a művek esszenciáját.

Augusztus 19. 17.00: Raktárak kincsei. Vezetés a múzeumi műtárgyraktárakban.
Az idei évben ismét lehetősége nyílik a múzeumba látogatóknak, hogy betekintést nyerjenek a műtárgyraktárakba. A téma a család és a családalapítással kapcsolatos régi tárgyak és eszközök, mint a lapicka, bölcső, gyerekjátékok, menyasszonyi láda. A vezetést Bebes Árpád néprajzkutató tartja.

Augusztus 19. 22.00-23.00: Volt egyszer egy város – A félig ismert történelem. Pintér György tárlatvezetése.
Ismerjük városunkat? Tudunk már mindent a titokzatos alagútrendszerről – ha ugyan létezett? Miért selmeciek a körmendi pipák? Ki volt Pavetits Manó? Mióta áll Mária szobor a főtéren? Ezekről mind lesz szó „beszélgetős” tárlatvezetésünkön.

Programjaink a Körmendi Napokon ingyenesek. Augusztus 19-én 18 órától éjfélig mindössze 300,- Ft-os belépővel látogathatók a kiállításaink. Látogatóinknak idén is lehetőségük lesz a kastély erkélyéről nézni a tűzijátékot.

Aktuális időszaki kiállítások

A következő időszaki kiállításunkról kövesse híreinket honlapunkon és Facebook oldalunkon.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!